ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Προέρχεται από οικογένεια που έχει άμεση σχέση με την ελληνική μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία ανδρώνεται μουσικά σε ένα περιβάλλον που σχετίζεται με το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς αλλά και την Βυζαντινή μουσική.

Σε ηλικία δώδεκα χρονών περίπου αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, ξεκινώντας ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε δημόσιες εμφανίσεις, σε χώρους συναυλιών, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Την περίοδο 1993-1997 βρίσκεται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική, ενώ παράλληλα γνωρίζεται με τον σπουδαίο βιολιστή της πόλης Κυριάκο Γκουβέντα με τον οποίο όπως αποδεικνύεται αργότερα κατάφεραν να κάνουν  διάφορες καινοτομίες στο χώρο της δισκογραφίας και του γενικότερου μουσικού κλίματος που επικρατεί από το 1998 μέχρι σήμερα.

Κορυφαίο γεγονός για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη αποτελεί η πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Ορχήστρας ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Το 1998 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ιδρύοντας την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου,  ξεκινούν μια πορεία έντονης δραστηριότητας και καινοτομίας με εκατοντάδες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και με ένα σημαντικό εκδοτικό έργο (8 cd - 2dvd) που φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες αντιτύπων.

Σημαντικές επίσης είναι οι συνεργασίες του με κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής καθώς σαν σολίστας στο σαντούρι δημιουργεί ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται στη δισκογραφία και σε συναυλίες με πολλούς Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, (ο Ανδρέας είναι ενεργό μέλος της ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”), ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Ελένη Καραϊνδρου, ο Σταυρός Ξαρχάκος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης αλλά και με τον γνωστό Τούρκο συνθέτη Zülfü Livaneli

Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του αποτελεί η συνεργασία του Ανδρέα Κατσιγιάννη με τον Γιώργο Νταλάρα. Από τις αρχές του 2000 συνεργάζονται σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά κάνοντας μαζί πολλές φορές και τις επιμέλειες κάποιων εκδόσεων. Ο Γιωργος Νταλάρας από το 2003 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και παραγωγός όσον αφορά την εκδοτική δραστηριότητα της Εστουδιαντίνας.

Συνεργάζεται επίσης με τραγουδιστές από το χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία καθώς και με την πλειονότητα της νέας γενιάς τραγουδιστών και από το χώρο της παράδοσης με τη Δόμνα Σαμίου, το Χρόνη Αϊδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση αλλά και τους δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα  και πλειάδα ξεχωριστών μουσικών και τραγουδιστών από το χώρο αυτό.
        
Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο πολιτισμού της Σουηδίας συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών σε ολόκληρη τη Σουηδία συνοδευόμενος από την συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της μουσικής δραστηριότητας του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι η μουσική σύνθεση. Έχει γράψει μουσική για πάνω από δεκαπέντε θεατρικές παραγωγές. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πολλά ντοκιμαντέρ αλλά έχει γράψει μουσική και για την τηλεόραση.
Το 2008 στα πλαίσια της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων  του 2013 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων. 

Στο χώρο του τραγουδιού έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερες συνεργασίες όπως αυτή με το Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Ηλία Κατσούλη, τον Ισαάκ Σούση από τον χώρο των στιχουργών. Έχει εκδώσει τρεις δίσκους με ορχηστρική μουσική και έχει συμμετοχές σε δεκάδες συλλογές ανά τον κόσμο.

Το Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ του απένειμε το Οφφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστρος του Θρόνου» σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον Απόδημο Ελληνισμό.

Είναι καθηγητής Μουσικής στην Μέση Εκπαίδευση.

Επιστροφή